Nanna Rond's profile

De Glazen Wand - PROJECT: RESILIENCE - Nanna Rond

PROJECT: RESILIENCE
Nanna Rond
Tijdens dit project ging ik voor het eerst aan de slag met een echte klant. Ik heb een opdracht toegewezen gekregen gebaseerd op mijn interesses binnen het werkveld. 
DEBRIEFING
Geachte heer/mevrouw,

Fijn dat jullie met hebben uitgenodigd voor deze opdracht. Ik heb van jullie een briefing ontvangen, ik heb alles even op een rijtje gezet om te kijken of ik goed begrijp wat er van me verwacht wordt.

Toegewezen briefing: Ontwerp DDM glazen wanden (Design Art & Visual Storytelling) Geef betekenis aan jouw eigen leeromgeving doormiddel grafisch design voor de glazen wanden op verdieping 0 van het SintLucas gebouw.

WIE ZIJN JULLIE
Het SiNTLUCAS is een creatieve school die studenten begeleid naar een mooie toekomst en jullie willen bijdragen aan het creëren van betekenisvolle creativiteit. Ze dagen je uit om het ongeziene te zien, en het ongevormde vorm te geven. Bij SiNTLUCAS zien ze creativiteit als een kracht die verder reikt dan alleen het maken van mooie producten. Ze geloven in het betekenisvol maken van creativiteit en willen een belangrijke rol spelen in het stimuleren van innovatie die nodig is voor de toekomst van onze samenleving en organisaties.

OPDRACHT
Grafisch Design voor de glazen wanden binnen het gebouw.
Ik ben uitgenodigd voor deze creatieve opdracht om grafische elementen te ontwerpen voor de glazen wanden van de gespreksruimtes op verdieping 0 van het SiNTLUCAS gebouw in Eindhoven.

DOEL
Het centrale doel van deze opdracht is het ontwerpen van een inspirerende en stimulerende omgeving in samenhang met de kernwaarden van het SiNTLUCAS: groei, eigenheid, zelfvertrouwen, trots en plezier. De grafische ontwerpen dienen niet alleen visueel aantrekkelijk te zijn, maar ook de essentie en identiteit van SiNTLUCAS te weerspiegelen, en een positieve atmosfeer in de ruimtes te bevorderen.

BELANGERIJKE INFORMATIE
De geselecteerde ontwerpen worden toegepast op de glazen wanden van de gespreksruimtes van het SiNTLUCAS gebouw in Eindhoven. De namen van de betrokken studenten worden vermeld in de credits van het uiteindelijke ontwerp. Het SiNTLUCAS is een gebouw met een open structuur en belangerijke specificatie van de architect en deze moeten zoveel mogelijk behouden worden.

Het ontwerp moet niet helemaal dicht zijn, maar meer ter afscherming van de personen die zich in de ruimte bevinden. Er moet nog van binnen naar buiten gekeken kunnen worden en andersom. (Toezicht docenten, ruimtelijk gevoel, zicht of ruimte vrij of bezet is.)
Specificaties van de plaatsing op het raam: minimaal 75 cm vanaf de grond, +/- 115cm hoog. Bij een afwijkend formaat wordt er een goede onderbouwing waarom verwacht.

DELIVERABLES
De ontwerpen zullen beoordeeld worden op creativiteit, aansluiting op kernwaarden, schoonheid, functionaliteit, en de mate waarin de kernwaarden van het SiNTLUCAS worden overgebracht.
Specificaties van de plaatsing op het raam: minimaal 75 cm vanaf de grond, +/- 115cm hoog. Bij een afwijkend formaat wordt er een goede onderbouwing waarom verwacht, gebaseerd op de volgende thema’s:
Identiteit: Het ontwerp moet het thema van groei en ontwikkeling bevatten. Zoals symbolen en elementen die de progressie en evolutie van creativiteit vertegenwoordigen.
Eigenheid en Trots: Integratie van elementen die de eigenheid van individuen en de trots van de SintLucas gemeenschap tonen. Bijvoorbeeld symbolen die verwijzen naar prestaties en successen van de school.
Zelfvertrouwen: Het ontwerp moet een gevoel van zelfvertrouwen uitstralen. Overweeg het gebruik van kleuren en vormen die kracht en positiviteit symboliseren.
Plezier: Zorg voor elementen die vreugde en plezier communiceren. Dit kan worden bereikt door levendige kleuren, speelse patronen of inspirerende citaten.
Functioneel Ontwerp: Zorg ervoor dat de ontwerpen functioneel zijn en de gebruikers van de gespreksruimtes niet afleiden, maar eerder een positieve bijdrage leveren aan hun ervaring.

Er moet overlegd worden met de Makerspace over mogelijkheden en aanleverspecs.
VRAGEN VOOR DE KLANT
Voordat ik aan de slag ben gegaan heb ik nog een aantal vragen voor de klant bedacht. Om zo de opdracht duidelijker te maken.
- Wat moet het formaat van het ontwerp worden?
Er moet 75 cm onder de rand zichtbaar zijn.

- Wordt er een bepaalde stijl verwacht of is daar vrijheid in?
Daar is verder niks over gezegd, dat ligt aan jezelf.

- Wat willen jullie in het ontwerp zien?
De kernwaarden van het SintLucas. Het ontwerp moet wel eenheid bevatten

- Zijn er design eisen (programma’s)?
Dat is afhankelijk van de Makerspace, de zund.

- Moet het in de huisstijl van SiNTLUCAS?
Het design moet een eigen touch hebben. Het zou leuk zijn als de kleuren van het Sintlucas terug komen in het ontwerp. Het moet niet gericht zijn op een bepaalde doelgroep, en voor iedereen aantrekkelijk zijn. 

- Wanneer zijn er deadlines?
Woensdag 3 maart is er een tussenbespreking. 

- Zijn er voorbeelden van waar u naar op zoek bent?
Er zijn geen voorbeelden gegeven.

- Moet de print aan beide kanten zichtbaar zijn?
De print moet zichtbaar zijn in de gang, aan de binnenkant moet het ook zichtbaar zijn. Maar niet te druk.
ONDERZOEK
Ten eerste moet er onderzoek gedaan worden naar hoe we alle bestanden moeten aanleveren, dit gebeurd bij de Makerspace. Dit ga ik bij hun navragen zodat ik gelijk een duidelijk antwoord krijg.

Er is verteld dat het handig is om een illustrator bestand en pdf aan te leveren. Het formaat van het bestand kun je downloaden op de portaal pagina van de print shop. Je moet werken in de kleuren CMYK. Een doorzichtige sticker is mogelijk maar niet handig, ze raden aan om gewoon te kiezen voor de witte sticker. Liever geen contouren gebruiken in het design. Er wordt gewerkt op een A0 formaat.
Ook ga ik onderzoek doen naar de inhoud van alle kernwaardes, als ik hier meer over weet kan ik waarschijnlijk beter een sterk concept bedenken. Tijdens deze opdracht staan er 5 kernwaardes centraal: groei, eigenheid, zelfvertrouwen, trots en plezier

Ik begin met het maken van een mindmap bij elke kernwaarde. Hier schrijf ik woorden op waaraan ik denk als ik de kernwaarde zie.
Ook ben ik op de site van het SintLucas gaan kijken naar de huisstijl, lettertypes, kleurgebruik etc. Hier heb ik een aantal collages van gemaakt.
Ik ben ook gaan zoeken op de term grafische wand illustratie, hier heb ik een inspiratie bord van gemaakt om een idee te krijgen waar de klant naar op zoek is.
CONCLUSIE ONDERZOEK
(Betekenis geven)
Ik heb tijdens mijn onderzoek gekeken naar de betekenis van de kernwaardes, hier heb ik een aantal kleuren gevonden die ik wil gaan gebruiken in mijn concepten. Deze kleuren worden vaak gekoppeld aan deze kernwaardes. Bijvoorbeeld geel wordt vaak gekoppeld aan plezier, en oranje wordt vaak gekoppeld aan trots.
In mijn onderzoek komen ook een aantal vormen terug die je kan koppelen aan deze kernwaardes, zoals pijlen, deze wil ik ook gaan verwerken in mijn concepten.
Ook heb ik op de site van het SintLucas gekeken naar de huisstijl, het leek me ook een optie om deze kleuren te gebruiken.
CONCEPTFASE
Ik heb een aantal concepten bedacht en geprobeerd om de kernwaardes van de school hierin te verwerken. Ik heb 4 concepten gemaakt en deze uitgeschetst.
Bij concept een zie je een weg, deze weg symboliseerd eigenheid en groei. Iedereen kiest zijn eigen weg en beloopt deze op zijn manier. De bloemen die langs de weg groeien zodra de potlood voorbij is gekomen staan voor groei en trots.
Bij concept twee zie je pijlen, deze pijlen staan voor groei. Groei is nooit een lineair proces, daarom zie je ook pijlen die omlaag wijzen. In deze pijlen mist een puzzelstukje, de poppetjes die je ziet vullen dit lege puzzelstuk aan, dit laat eigenheid zien want alle poppetjes laten dit zien op hun eigen manier. De positie van de poppetjes onderbouwen ook de kernwaardes zoals groei, trots en plezier. Ook wil ik door behulp van kleuren dit design een geheel maken.
Bij concept drie zie je een waaier, op deze waaier staan een aantal symbolen die de kernwaardes ondersteunen. De kleuren die ik hierbij wil gaan gebruiken zijn ook terug te vinden in de huisstijl van het SintLucas.
Bij concept vier zie je ladders en handen, deze ladders staan voor de kernwaarde groei want ze gaan omhoog. De handen creëren de trede van deze ladder zo wordt de ladder compleet gemaakt.
CONCEPTFASE MILESTONE
Ik heb vandaag de concept fase afgerond. Ik ben in gesprek gegaan met de klant en ik heb mijn concepten besproken. Ze vond het concept met de pijlen het sterkste. We hebben ook even gesproken over materialen en kleuren, ze heeft me aangeraden om de open delen gewoon open te houden. Dan zou een melkglas achtige sticker dus overbodig zijn. Ze vond het idee achter de pijlen erg goed maar toch zei ze dat het misschien fijner zou zijn om naar te kijken als ze wel allemaal naar een kant wijzen. Hiermee ga ik aan de slag, als ik dit heb gedaan stuur ik haar de schetsen nog een keer door om te vragen welke haar voorkeur heeft.
Feedback klant: "Je hebt het concept goed aangepast, bijgewerkt concept progress.jpg voelt veel minder chaotisch! 
Het is nu een pad/weg/proces wat vooruit gaat met hier en daar een hoekje erin
Goed bezig!"
Ik was nog niet helemaal tevreden over het concept, dit heb ik ook aangegeven bij de klant.
"Bedankt! Ik heb wel een aantal puntjes waar ik aan twijfel, ik zie ook best veel lege vlakken waar ik voor mijn gevoel niet echt goed een opvulling voor heb kunnen maken. Opzich is dit niet zo erg maar ik vind dat het geheel/de boodschap een beetje wegvalt. Ik zie in dit ‘nieuwe’ ontwerp ook heel vaak dezelfde pijlen terug komen omdat ze naar een punt wijzen.
Hoe denk jij hierover?"
De klant heeft me verteld dat ze toch echt wilt dat de pijlen een kant op wijzen. Ik heb hiernaar gekeken en me toch aan mijn eigen ideeën gehouden. Ik heb de lege plekken opgevuld met andere poppetjes om mijn ontwerp echt af te maken.
De klant zei ook dat ik misschien iets anders kon doen met de pijlen en puzzelstukjes, ook kon ik misschien iets met de achtergrond doen om de lege plekken op te vullen.
Hierboven zie je het aangepaste concept, ik heb de lege plekken op gevuld met wat nieuwe poppetjes. Maar ik heb toch rekening gehouden met de pijlen die een kant op wijzen. 
PRODUCTIE FASE
Ik ben begonnen met het uitwerken van de schets in illustrator, ik heb alle pijlen en poppetjes gemaakt zoals op de schets. Dit heb ik gedaan zodat ik de kleuren later nog kan toepassen, als ik hier met de klant over heb gesproken. 

Om de poppetjes wat meer contrast te geven heb ik gebruik gemaakt van een gradiënt. Zo zie je een kleine schaduw op het hoofd en op de voeten. 
PRODUCTIEFASE MILESTONE
Ik heb de klant een bericht gestuurd of we samen konden kijken naar het gebruik van kleuren. Daarvoor heb ik een aantal kleuren combinaties gemaakt waaruit de klant kan kiezen. 
Feedback klant: 
"Heel leuk om het design in kleur te zien! Kleur doet het heel goed hierin, super!
Ik ben heel gecharmeerd van de eerste met de stipjes!! Die vind ik heel prettig.
De laatste is ook sterk, misschien handig als we hier samen even naar kijken en een knoop doorhakken?"
Ik heb samen met de klant gekeken naar de mogelijkheden voor het design. Ze gaf aan dat ze enthousiast was over het concept met de stippen dus hier hebben we even naar gekeken. Ze vroeg zich af hoe ik de sticker aan de binnenkant eruit wil laten zien. Hierbij heb ik aangegeven dat ik daar even over ging nadenken omdat er een aantal opties zijn. Ik denk hierbij aan dezelfde kleuren maar dan in spiegelbeeld, of een witte sticker om de rust in de ruimte te behouden. Ook heeft ze me nog een idee gegeven om de kleuren van de stippen per ruimte verschillend te maken, hier ga ik ook nog even over nadenken. 

Ik heb met haar afgesproken dat ik aan de slag ga met het concept met de stippen. Ze zal de uitwerking van het concept zien tijdens het presentatie moment. 
Ik ben begonnen met het toevoegen van alle stippen op de pijlen, ik heb er voor gezorgd dat de stippen van groot naar klein gaan en dan verdwijnen. Dit heb ik gedaan om het visueel aantrekkelijker te maken om naar te kijken. Ik heb er wel voor gekozen om de pijl zelf wit te maken, dit heb ik gedaan omdat je met de stippen alleen niet meer kunt zien dat het een pijl is. Ook zorgt dit voor meer afscherming van de gespreksruimtes. 
Vervolgens ben ik alle poppetjes kleur gaan geven. De gekozen kleuren heb ik gebaseerd op wat ik in mijn onderzoek heb gevonden. Alle poppetjes hebben een bepaalde pose, zoals het poppetje wat trots een puzzelstukje omhoog houd, om zo de pijl compleet te maken. Het woord trots wordt vaak gekoppeld aan de kleur oranje, daarom heb ik ervoor gekozen om dit poppetje oranje te maken. Het woord plezier wordt vaak gekoppeld aan de kleur geel, daarom heb ik het hangende of blije poppetje geel gemaakt. Het duikende poppetje is blauw omdat deze kleur wordt gekoppeld aan zelfvertrouwen. 
Ten slotte heb ik het bestand opgeschoond door de uitstekende delen van de pijlen weg te werken met behulp van de shape builder tool. 
Ik heb ervoor gekozen om de stippen op alle pijlen in dezelfde kleur te maken. Dit heb ik gedaan zodat het design een geheel blijft. Ook wou ik graag de kleuren van de huisstijl van het SintLucas benadrukken. Ik kies ervoor om de sticker aan de binnenkant hetzelfde te houden, je ziet dan alles in spiegelbeeld maar dat is geen probleem. 

Ook heb ik per gespreksruimte (4 ramen) het SintLucas logo toegevoegd omdat de klant heeft gevraagd of ik ergens het logo terug kon laten komen. 
EINDPRODUCT
FOCUSGEBIEDEN
Betekenis geven
In mijn onderzoek heb ik gekeken naar de betekenis van de kernwaardes, dit heb ik gedaan om een goede manier te vinden om de kernwaardes terug te laten komen in mijn design. Ik heb vooral gekeken naar vormen en kleuren.

In mijn design zie je pijlen, deze verwijzen naar groei. Groei is nooit een lineair proces, daarom gaan de pijlen naar boven maar ook naar onder.  
Ook zie je verschillende poppetjes die een positie aannemen. Elke positie is gekoppeld aan een kernwaarde. 
Zo zie je een poppetje die duikt, vol zelfvertrouwen. Het poppetje is blauw omdat deze kleur vaak wordt gekoppeld aan zelfvertrouwen. 
Je ziet ook een poppetje die vol trots een puzzelstukje omhoog houd. Het poppetje is oranje omdat deze kleur gekoppeld wordt aan trots. 
Ook zie je een slingerend poppetje. Het poppetje is geel omdat deze kleur vaak gekoppeld wordt aan plezier. 
Het volgende poppetje is voorzichtig, maar wilt wel experimenteren. Het poppetje is groen omdat deze kleur wordt gekoppeld aan groei. 
Het laatste poppetje is roze omdat deze kleur vaak wordt gekoppeld aan eigenheid. Er zijn meer verschillende poppetjes roze, dit heb ik gedaan omdat elk poppetje anders is op zijn eigen manier. 
REFLECTIE
Opdracht: Toen ik voor het eerst de opdracht te horen heb gekregen was ik erg enthousiast, ik had gelijk een aantal ideeën. Toen ik de debriefing heb gemaakt en met de klant heb gesproken was ik eigenlijk een beetje in de war, opeens waren er veel eisen en werd het opeens een grote opdracht. Ik liep een tijdje vast bij het bedenken van sterke concepten. Buiten mijn comfort zone heb ik toch een aantal goede concepten kunnen maken en ben ik best trots op hoe het er uiteindelijk uit ziet.  

Communicatie: Voor mijn gevoel ging de communicatie met de klant best goed. Ik heb mezelf open moeten stellen tot contact met iemand die ik eigenlijk niet ken, ondanks dat ik dat best spannend vond is het me toch prima verlopen. Ik heb alle milestone momenten met de klant besproken en ik heb haar ook een aantal andere keren geinformeerd over mijn proces. 
De Glazen Wand - PROJECT: RESILIENCE - Nanna Rond
Published:

De Glazen Wand - PROJECT: RESILIENCE - Nanna Rond

Published: